Werklikheid vs. Teorie

Die pad na die eindbestemming van belegging is nie gelyk

Deur Andró Griessel

3/12/2022

Het jy al die ervaring gehad dat jy by ’n finansiële adviseur aanklop vir hulp met jou beleggings en wanneer daar oor verwagte opbrengste gesels word, verwys die adviseur na ’n langtermyninflasieverwante opbrengs, tipies inflasie + 5% of iets dergeliks?

Soms sal ’n pertinente syfer, soos 10% per jaar, dalk ook genoem word. Draai die horlosie ’n jaar of selfs vyf aan en jou werklike ervaring is iets heeltemal anders.

Het die adviseur ’n wanvoorstelling gemaak, is hy of sy onbevoeg, was hulle ooroptimisties of wat is hier aan die gang?

’n Teoretiese antwoord hier is maklik en gerieflik, maar ek het gevind dat min dinge soveel help soos ’n werklike gevallestudie, want die werklikheid is by tye baie ongemakliker as die teorie. En dit is juis hierdie ongemaklikheid, en ons reaksie daarop, wat oor tyd die grootste vernietiger van welvaart is.

Sien hiernaas ’n kliënt se ervaring ten opsigte van opbrengste oor die afgelope 15 jaar (2008 tot nou) in vergelyking met die prestasiebeoordelingsmaatstaf van inflasie + 5% per jaar (netto ná alle koste).

 

 

Die langtermyn- verwagte opbrengs was en is in die orde van 5% reëel per jaar (5% bo inflasie).

Die grafika wys egter die jaarlikse ondervinding is bykans nooit in die pas met die langtermynverwagting nie. Dit was ’n wilde rit van opbrengste wat gewissel het tussen -11,59% en 29,89% in ’n enkele kalenderjaar.

Uit die 15 jaar was nege beter as die teiken en ses swakker.

’n Ander manier om dit te beskou is miskien dat die eindpunt van die blou lyn die “beloofde” bestemming is terwyl die oranje lyn die pad soontoe is. Hoewel die eindbestemming dalk op dieselfde hoogte bo seespieël is as die beginpunt, is die pad soontoe allesbehalwe gelyk.

Dit bly verstommend hoeveel beleggers glo dit behoort te wees.

Hoe dinge in werklikheid gebeur het, is interressante leesstof.

Weens die “ongelukkige” beginpunt van die ontleding (2008- finansiële krisis) begin die kliënt met ’n massiewe agterstand (24%), vergeleke met sy langtermyndoelwit. Hierdie agterstand, weens die absolute omvang daarvan, veroorsaak die “verwagtingsgaping”.

Dit neem ’n volle vyf jaar voordat die langtermynopbrengs vir die eerste keer meer is as die verwagte langtermynopbrengs. Met verloop van tyd word die langtermynopbrengs behaal en kom dit al hoe meer in die pas met die verwagte opbrengs, al het die jaarlikse variase in groei nie wesenlik afgeneem nie.

Nog ’n paar punte uit die ontleding wat dalk kan help met jou eie beleggingswroegings, is die volgende:

 • Tydsberekening van beleggings speel ’n rol, of ons dit nou wil weet of nie. Die impak is aanvanklik baie groot, maar taan met verloop van tyd.

  As die kliënt 14 jaar gelede begin belê het in plaas van 15 jaar (met ander woorde ná 2008), sou sy opbrengs “slegs” 0,6% per jaar beter gewees het. Dit is moontlik, amper maklik, om die uitwerking van ’n “katastrofiese” vertrekpunt oor tyd reg te stel deur goeie besluite in die toekoms te neem. Ons sien egter meer dikwels die teenoorgestelde.


 • Opbrengste is siklies: Behalwe dat dit van een jaar na ’n volgende wesenlik kan verskil, is daar ook langer siklusse waartydens opbrengste hoër of laer as “normaal” is. Dit beteken nie iets aan jou proses is gebreek nie. Om heeltyd jou strategie te verander, is soortgelyk aan iemand wat ’n ander voertuig wil gebruik afhangende van die pad se oppervlakte.

  As jy ’n 1 000 km-rit aanpak, moet jy besluit wat die beste voertuig vir die hele rit is. As 900 km van jou rit ’n reguit teerpad is en die laaste 100 km is ’n tweespoor-sandpaadjie, gaan jy die eerste 900 km met jou Ducati-motorfiets in ’n derde van die tyd aflê as ek in my Hilux, maar ek gaan voor jou by die eindbestemming aankom.

  Mense wat probeer om kort-kort hul voertuig te verander, beland in die dryfsand.

 • Die illusie van, of selfs behoefte aan, beheer oor korttermynuitkomstes wanneer jy in finansiële markte bedrywig is, is presies dit: ’n illusie. Die enigste ding wat jy kan beheer, is die proses wat jy volg en natuurlik, belangrikste, jou eie gedrag.

  Vele beleggers sou ná drie jaar, in die scenario hierby, tou opgegooi en ’n ander rigting probeer inslaan het, met waarskynlik beduidende nagevolge vir die bereiking van die langtermyndoelwit.

 

’n Paar finale punte oor langtermynopbrengste, gemiddeldes en dies meer.

 • Beleggings is ’n marathon, nie ’n naelloop nie.
 • Jou toekomstige opbrengs is nie gelyk aan die historiese gemiddelde opbrengs nie. As jy ’n belegging doen op grond van goeie historiese syfers, kan teleurstelling amper gewaarborg word.
 • Ekstreme bewegings in albei rigtings verander langtermynbeleggingsopbrengste in ’n relatief kort tyd.

 

Daar is ’n fonds wat ’n paar jaar gelede baie gewild geraak het onder hoë-batewaarde-kliënte wat teen die einde van 2020 ’n nege-jaar- gemiddelde opbrengs van 21% per jaar opgelewer het. R1 miljoen sou groei tot R5,5 miljoen binne ’n kwessie van nege jaar.

Die waarde van daardie selfde belegging sou nou weer terug wees by R1,4 miljoen met ’n gemiddelde opbrengs oor 11 jaar van slegs 3% per jaar. Die realiteit vir beleggers in hierdie fonds, is ek bevrees, is waarskynlik veel swakker as die syfers hiernaas, want, soos dit maar werk, raak baie min mense van dag een af betrokke by so ’n belegging, maar eers wanneer syfers soos 21% per jaar vir nege jaar in die openbare domein beland.

Sien hiernaas ook wat ’n belegger se ervaring sou wees indien hy aan die begin van enige gegewe jaar sou belê en die belegging hou tot nou.

 

Om die 21% te kon kry sou jy (a) reg aan die begin moes belê en (b) alles moes verkoop aan die einde van 2012.

Soos die mantra lui: “Beleggings is eenvoudig, maar nie maklik nie.” Konsentreer op die proses en jou eie gedrag en die langtermynuitkoms behoort positief te wees.

Andró Griessel is ’n gesertifiseerde finansiële beplanner en besturende direkteur van Woodland Wealth. Kontak hom by info@woodlandwealth.co.za.

Alhoewel alle moontlike sorg geneem is met die opstel van hierdie dokument kan die feitelike korrektheid van die inligting hierin vervat, nie gewaarborg word nie. Hierdie dokument behels nie advies nie en enigiemand wat enige finansiële optrede beoog op grond van hierdie dokument, word sterk aangeraai om eers met sy/haar persoonlike finansiële adviseur oorleg te pleeg. Woodland Wealth is ‘n gemagtigde finansiële diensverskaffer met FSP no. 5966.

We use cookies to improve your experience on our website. By continuing to browse, you agree to our use of cookies
X